Szolgáltatások

Virágágyak ápolási munkái

Virágágyaik kertjük, leghivalkodóbb és egyik legköltségesebb része. A kertfenntartás, kertápolás során folyamatos odafigyelést és szakértelmet igényel. Szolgáltatásunk az alábbi kerti munkákra terjed ki:

 • Virágágy telepítés, növénypótlás

  Közel 100 terv közül választhat, eldöntheti, hogy egy színpompás egynyári-, esetleg egy folyton nyíló izgalmas évelő-, modern stílusú– vagy történelmi virágágyat szeretne. Mindezt rendkívül kedvező áron biztosítjuk, kivitelezzük.

  Amennyiben már rendelkezik virágággyal, de lassacskán kiöregednek a tövek, esetleg elpusztulnak, vagy éppen csak át szeretné terveztetni, ebben is szívesen segítünk. A növényeit pótoljuk, ritkítjuk, átültetjük (évelőágyaknál, sziklakerteknél 3-4 évente ajánlott), növényeit beszerezzük, házhoz szállítjuk és beültetjük.

 • Virágágyi növények metszése, nyírása

  Évelő és nagytermetű egynyári növényeinket érdemes metszeni, ugyanis nő a megújuló képességük, virágzási erélyük felfokozódik. Bármennyire is furcsán hangzik bizonyos egynyári ágyásokat a szezon alatt szinte sövényszerűen ajánlott nyírni, mivel ezek a növények általában nagytermetűek, levelükkel díszítenek (pl. Iresine és Solenostemon fajok).

  Szezon alatt és ősszel az elhalt –beteg növényi részeket feltétlenül el kell távolítani, ugyanis a kórokozóknak és kártevőknek remek téli búvóhelyet biztosítanak. Az elhalt részek a foto szintetizáló felületet csökkentik, ezáltal a tő gyengébb növekedésű lesz, esetlegesen felkopaszodhat.

 • Tápanyag utánpótlás, trágyázás

  Ez az egyik legfontosabb művelet. Általános szabály, hogy a jó erőnlétben lévő növénnyel számottevően kevesebbet kell foglalkozni és ez a pénztárcánkon is meglátszik. A folyamatos és nem túlzott tápanyagellátással számos gondot elkerülhetünk és megelőzhetünk. A 3 legfontosabb makro elem a nitrogén, foszfor és a kálium. Ezeket az elemeket kijuttatjuk szerves trágya és műtrágya formájában. A Kék Pipacs Kft. (ahol megteheti) a természetes, környezet tudatos megoldások híve, ezért az őszi feltöltő trágyázásokhoz komposztot vagy szerves trágyát használunk. Ezen virágágyaknál az egy négyzetméterre eső tápanyag része 2,5-3 kg. (Hiányában komposztot, tőzeget is felhasználunk), de emellé fontos nitrogéntartalmú műtrágya adagolása is. Hiánybetegségek megjelenésekor lombtrágyázást alkalmazunk.

 • Növényvédelem

  Beültetett évelő dísznövényeinket télen a fagy, az áttelelő gombák és rovarok gyengítik. A tavaszi felmelegedéssel a kórokozók és kártevők is felszaporodnak. Évelő virágágyak esetében a megtelepedett károsítók komoly gondokat okozhatnak. Egynyári növények esetében palántaültetés után, az alkalmazkodási idő alatt jelentkezhetnek betegségek, rovarok. Későbbi időszakban a helytelen öntözés vezethet gombás megbetegedésekhez. Ezen gondjaikra korszerű szerekkel és permetezőgéppel állunk rendelkezésére.

  Tavasztól-őszig a térélősködők, más néven gyomok szedésében, irtásában is segítségére vagyunk. Felesleges hajlongás helyett hívjon minket, virágágyát kigyomláljuk!