Szolgáltatások

Kerti tavak, patakok

 • Kerti tavak, patakok ápolási munkái

  A kerti tavak, patakok látványos részei kertünknek, folyamatos mozgásukkal, a víztükör játékával, a patakok csörgedezésükkel életet, változást hoznak környezetünkbe. A szerencsés tulajok tudják, tisztításuk, karbantartásuk nem egyszerű feladat. Azoknak akik még csak tervezik hogy építenek vegyék figyelembe azt, hogy minél nagyobb a tó annál kevesebb vele a gond. A kis méretű tó esetén ugyanis nehezen alakul ki a biológiai egyensúly, minimális környezeti változásra hamar reagál és a mérleg nyelve hamar kibillen.

 • A tavi szűrőrendszer karbantartása

  Minden tónak szüksége van minimális mozgásra, vízáramlásra. A természetben kialakult körforgást nem tudjuk pontosan leutánozni és kerti tavunktól, nagyobb esztétikai élményt várunk, mint egy átlagos halastó esetében. Általános tény, hogy a kerti tavakban az 1 m3-re eső halak száma több mint a természetes arány. Ezért elkerülhetetlen egy tó vagy tavi szűrőrendszer telepítése. A tavi szűrőrendszernek több típusa van külső –belső, nyomás alatti, átfolyásos rendszerű esetleg külön szűrőtó.

  Minden tavi szűrőrendszert, típustól függően bizonyos periódusonként tisztítani kell, hogy a megfelelő hatásfoka megmaradjon. Cégünk a szükséges tótisztítást elvégzi az elhasználódott anyagokat, tavi szűrőket kedvező áron házhoz szállítja.

 • Növények ápolása

  A kertápolás, kertfenntartás szárazon nem végezhető munkája, mely komoly szakértelmet igényel. Megfigyelhető, hogy a vízben élő vízinövények látványosan gyorsabban növekednek, mint szárazföldi rokonaik. Emiatt sokkal nagyobb biomasszát termelnek, melynek komposztálódása, rothadása során iszap, salakanyag keletkezik. Ezért az elhalt részeket folyamatosan el kell távolítani, a túlzottan elszaporodó töveket rikítani kell. Problémát jelent még a virágzás utáni magszórás, gyékény, nád esetében a buga széthullása, ezért a virágzás 2/3-ánál a magok beérésekor célszerű levágni a virágszárakat, ezzel megelőzve a fű elgyomosodását és a növény túlzott elterjedését kertjükben.

 • Levegőztető rendszer

  Látványos vízminőségbeli javulást érhetünk el levegőzető rendszer telepítésével. Az oxigén dús környezetben a víz tisztább lesz, a nyári kánikulában a halaknak kedvelt környezetet teremt, a téli üzemeltetésben pedig a levegőztető fölött nem fagy be a felszín. Karbantartása viszonylag rövid időt vesz igénybe. Ez kimerül abban, hogy a tömlőket, ha elmozdulnak, vissza kell rögzíteni az aljzatba, az eltömődött, algával átszőtt szivacsköveket pedig cserélni kell.

 • Algaszabályozás

  Leggyakrabban jelentkező kérdés és probléma. Megoldása összetett és komplex védekezést kíván. Legfontosabb a tó lehetőleg félárnyéki elhelyezése és mérete. Frissen beültetett tavaknál látványosan, nagy tömegben jelentkező alga riadalmat kelt. A vízparti növények erős hajtatásával árnyékoljuk a tavat, ezáltal az alga növekedése lelassul. A szűrőbe helyezett UV-lámpák nagy segítséget nyújthatnak, emellett természetes anyagokat is használhatunk (pl.: árpa szalma), melyek ugyancsak pozitív hatást fejtenek ki. Emellett nem lehet elhanyagolni és kézi módszerrel, tömegesen kell szedni, lehalászni az algát. Egyes növényevő halfajok is segítségünkre lehetnek. Láthatjuk, tehát hogy a védekezési stratégiában kémiai, fizikai és biológiai módszereket együttesen kell használnunk.