Szolgáltatások

Faápolás, cserje ápolás

A fás szárú növények méretük miatt téralakító elemek kertjeikben, ültetésükkor mindig gondoljanak későbbi méretükre. Alakjukat évről évre igazítani kell, fás részeik, lombjuk egészségére pedig fontos odafigyelni. Hasznosságuk szerint két nagy csoportra oszthatjuk őket: dísz és gyümölcsöt termő fák, cserjék. Fontos itt megjegyezni, hogy a haszonnövények látványosan több faápolást igényelnek. Mostanában sajnos egyre kevesebb gyümölcsfát ültetünk, pedig nincs jobb érzés egy otthon szüretelt szőlő-alma elfogyasztásánál. Ezen növények károsítói nagyobb számban fordulnak elő, kárképük sajnos sokkal szembetűnőbb.

 • Telepítés

  Telepítés esetén az ültető gödör nagysága cserjéknél 50*50cm, fák esetében minimum 80*80cm legyen. Sok esetben ez túlzónak tűnik, de a talaj átlazításával, a gyökérzet sokkal hatékonyabban növekszik ez által több tápanyagot és vizet tud felszívni. A telepítéskor elhelyezett nagy mennyiségű tápanyag (szerves trágya) a növény növekedésére évekig kihat. Vigyázzunk a felhasznált trágya minőségére és mennyiségére, a nem megfelelő keverés és adagolás a növény kiégéséhez vezethet. Az ültetés végén a talajt tömörítjük, majd iszapoló öntözést hajtunk végre.

 • Metszés

  Minden év a kertészek számára, a metszéssel kezdődik. Ez az a munka, amit egyik évben sem szabad elhanyagolni. Azért, hogy a növények kondícióját, termő egyensúlyát megtartsuk tél végén, tavasz elején speciális metszést hajtunk végre. Minden gyümölcsfaj különleges koronaalakítást igényel. A munka végzésének ideje is fontos, ugyanis egyes növényfajok pl. őszibarack, kifejezetten későn metszük, ugyanis fagyérzékenységük elég nagy, így egy rosszul időzített metszés 100%os terméskiesést eredményezhet. A nyesedéket kezelni kell, amennyiben fertőzött az állomány célszerű elszállíttatni, vagy elégetni, amennyiben nem, felhasználhatjuk mulcsként, ezzel védjük a talajt a kiszáradástól és gyomosodástól. Cégünk profi darálógéppel segítségükre van ebben a feladatban is. A metszett felületet sebkezelő anyagokkal kezeljük, ahol az meghaladja az 1-1,5cm es körátmérőt. A metszés utáni lemosó permetezőszer, a tavasszal fertőző –vagy épp áttelelő baktériumokat és gombákat pusztítja el. Ez a legfontosabb növényvédelmi feladat az év során ezért nagy odafigyeléssel és profi háti motoros permetezőgéppel végezzük. A lemosó permetezés elmulasztása komoly károkat okozhat a vegetációs időszakban.

 • A Sövény

  A sövény, térhatároló elem kertünkben. Méretétől függően, lehet keretnövény –átjárási és átlátási akadály. Általános szabályként elmondható, hogy az alakítás során minél gyakrabban nyírjuk a növényt annál sűrűbb és egészségesebb lesz. Egy hajtás levágásánál, az alatta lévő rügyek rövid idő alatt kihajtanak és egymással versenyt futva nőnek a fény felé. Minél gyakrabban nyírjuk, annál kisebb darabokat vágunk le, kisebb sebeket ejtve és ugyanannyi rügy fakad ki tehát növényünk sűrűbb és egészségesebb marad, ezáltal kisebb az esélye a felkopaszodásnak is. Ez a jelenség elég gyakori gond, ezért érdemes megemlíteni. Ennek a jelenségnek több oka lehet. Első a rosszul megválasztott növény. Erre a célra ugyanis bazitoniális növények alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy ezek a cserjék-fák erősebben hajtanak ki az alsó rügyeikből is. Alakjukat képzeljük el, egy talpán álló háromszögnek. A második ok a rossz sövénynyírás, metszés. Mivel a növények általában a felső harmadukban kapják a legtöbb fényt, ezért kihajtási potenciáljuk itt a legnagyobb, ezáltal leárnyékolják önmagukat. Sövény nyírás -nál, metszésnél ha ezt figyelembe vesszük, akkor a tökéletes forma, egy trapéz, ha a keresztirányú metszetet nézzük. Így az alsó részek is elegendő fényt kapnak, így elkerülhetjük a nem kívánatos ’nyeles sövény’ látványát. Harmadik és negyedik ok együtt kezelhető, a víz és tápanyaghiány. A havonta –kéthavonta levágott nyesedéket a növény pótolja, de ha nincs a talajban elég tápanyag, sövényünk elég hamar hanyatlásnak indul. A sövény alá elhelyezett csepegtető öntöző rendszer, minimális vízmennyiség hatására látványos javulást eredményez, ha erre nincs lehetőségünk, a féltve őrzött gyep öntözésekor, ne sajnáljuk a vizet a sövényeinktől se, hisz őket is nyírjuk és foto szintetizáló felületük hasonló nagyságú.

 • Tápanyag utánpótlás

  Kertjeinkben ősszel végezünk egy nagyobb adagú szerves trágyázást. Ezzel kellő mennyiségű tápanyagot juttatunk ki, fellazítjuk, ezáltal javítjuk a levegőháztartást és felpezsdítjük a talajéletet a hasznos mikroorganizmusok és gombák számára. Nagyadagú vizet öntözünk azért, hogy a tápanyagok minél nagyobb mennyiségben mosódjanak be és rövid időn belül hasznosuljanak a talajban. Tavasszal ezt a műveletet megismételhetjük. A vegetációs időszakban hiánybetegségek megjelenésekor a mikroelemeket lombtrágya formájában pótoljuk. Legegyszerűbb, ha komposztált szarvasmarha trágyát használunk.

 • Növényvédelem

  Fás szárú növényeik több évtizedig díszítik kertjeiket, évről- évre nagyobbak lesznek és megújulnak, velük együtt fejlődnek károsítóik is. Ez a természet rendje, de mi azért szeretnénk, ha növényeink a legjobb egészségben virulnának, ezért egy összetett védekezési rendszert ajánlunk. Első lépés a növények lehető legjobb kondícióban tartása (gyakori víz, folyamatos, növekedési ritmushoz szükséges tápanyag adagolás). Tavasszal a már említett lemosó permetezéssel, szó szerint esőszerű permetlé kijuttatással letisztítjuk a fás részeket és egyidejűleg elpusztítjuk az áttelelő rovartojásokat, gombákat és baktériumokat. A kidolgozott növényvédelmi naptárunk segítségével, kérésre folyamatos ápolást tudunk biztosítani. Kihelyezett szex- feromon csapdákkal nyomon tudjuk követni az aktuális rovarrajzásokat, így azok tetőzésénél tudunk permetezni. Biológiai védekezésre is számtalan lehetőség van, mely védekezési formákkal környezettudatosan és természetes ellenségekkel húzzuk fel a kesztyűt a károsítókkal szemben. Ez a módszer viszont egy sokrétű rendszert kíván, amely ha nem adott, célszerű hatásfokát kémiai (zöld) szerekkel és csapdákkal fokozni.